„Od ziarenka do bochenka”
W ramach zajęć o piekarzu, nasze Kangurki, Tygryski oraz Zajączki dowiedziały się, jak powstaje pieczywo i co jest potrzebne do wypieku chleba. Wszystkich jego rodzajów chyba nikt nie zliczy, ale nasze przedszkolaki miały okazję poznać kilka z nich. Dzieci z niecierpliwością czekały na degustację pieczywa, co było niczym wisienka na torcie. 😊 Zajadały z apetytem przepyszny chlebek z masełkiem, rogaliki z konfiturą i świeżutkie bułeczki z miodkiem. Była chałka i obwarzanki, które pachniały tak, że ślinka ciekła. Nasze czterolatki zobaczyły różnicę w wyglądzie chlebów i bułek wypiekanych z mąki pszennej i ciemnej – żytniej. Czy było smacznie? Bez dwóch zdań. Czy wyszliśmy z zajęć głodni? Ależ skąd! Wyciągnęliśmy też ważną lekcją z tych zajęć – wiemy już, że poza smakiem pieczywa istotny jest szacunek do jedzenia i z tą myślą życzymy Wam smacznego 😊.