We wtorek mieliśmy przyjemność gościć specjalistę od spraw żywienia, Panią dietetyk – mamę Felusi z Tygrysków. Dzieci z zaciekawieniem słuchały co jest dobre dla naszych brzuszków, a co niekoniecznie, a także dlaczego warto kosztować różnych potraw. Dzieci miały okazję spróbować zdrowych przekąsek m.in. orzeszków pistacjowych, suszonych moreli i mango, chipsów jabłkowych, a także ostrych kiełków rzodkiewki. Wszystko w myśl przysłowia: w zdrowym ciele zdrowy duch!
Pluszowy dzień
To był bardzo pluszowy i mięciutki piątek 🙂 Wszystko za sprawą misiów, które opanowały nasze przedszkole. Od rana dzieci wchodziły do Węgielka z misiem pod pachą, niektóre pluszaki chowały się w plecaczkach, a inne – nieśli rodzice, bo były to całkiem duże niedźwiadki. W ten sposób świętowaliśmy DZIEŃ PLUSZOWEGO MISIA, który obchodzony 25 listopada. To dobra okazja, aby w weekend też poświętować z misiami, w rodzinnym gronie.
Niezwykłe malowanie
Malowanie dostarcza wielu wrażeń młodym artystom. Przekonały się o tym Kangurki i Tygryski, które spróbowały stworzyć wspólny obraz, malując pędzelkiem trzymanym paluszkami stopy. Przedszkolaki były zaskoczone, ale bardzo szczęśliwe, bo nie często malujemy w taki sposób. Było to podsumowanie zajęć o artystach niepełnosprawnych, którzy tworzą dzieła sztuki wykorzystując do tego nie tylko ręce, ale usta czy właśnie nogi. Trzymanie pędzli wymagało wytrwałości, ale 4-latki dały radę 🙂
Teatralne zakamarki
Po co nam były pudełka po butach ? Po to, aby zmienić je w scenki do mini teatrzyków. Po co w sali pojawiły się skarpetki nie do pary? Bo z nich zrobiliśmy pacynki, które mogą wystąpić na naszej mini scenie. A całe to zamieszanie dlatego, że tematem listopada w 5-latkach jest teatr. Dzieci poznały jego zakamarki podczas wizyty w Teatrze Dzieci Zagłębia, gdzie pojechaliśmy w zeszłą środę, a teatralny temat kontynuowaliśmy w naszych salach. Pierwsze przedstawienia dla kolegów i koleżanek zostały już odegrane. Teraz dzieci zabiorą sceny do domu, tam też mogą być aktorami 😉
Zagadka rozwiązana
Może być czerwone, zielone lub żółte. Słodkie, albo kwaśne. Okrągłe i soczyste, albo płaskie i chrupiące. Można je zjeść prosto z drzewa, ze skórką lub bez, w całości lub w kawałkach. Nasze trzylatki rozwiązały tę zagadkę i postanowiły zrobić pyszny sok.